Musical Academy

 • Locatie
  Driehuis

 • Dag(en)
  Maandag

 • Tijd
  Onderaan deze pagina meer info over tijden - Deze cursus loopt van september 2024 t/m september 2025

 • Docent
  Eline Schmidt, Frédérique Sluyterman van Loo

 • Vanaf prijs € 325,00
  per seizoen. Ex btw voor vanaf 21 jaar. incl kostuumbijdrage, repetitieweekenden etc.

NIEUW: Musicalclub wordt: Musical Academy bij Koel.


(Let op: Meld je snel aan! Er zijn nog maar enkele plekken beschikbaar voor het komende seizoen!)

Musical Academy bij Koel staat voor ontwikkeling, creativiteit, ambitie, groei en clubgevoel.

De afgelopen seizoenen bij Koel en tijdens de 3 musicalproducties hebben we ervaren hoe snel de kwaliteit van een groep en een productieteam kan groeien. We zien hoeveel plezier men daar uit haalt en willen deze lijn de komende jaren zeker verder voortzetten!

Doordat de stadsschouwburg Velsen (minimaal) de komende twee seizoenen gesloten is vanwege een verbouwing besloten we met onze Musicalclub een andere weg in te slaan. Een lijn die goed past bij Koel als zijnde een opleidingsorganisatie. In plaats van een kant en klare musical te gaan spelen willen we de verbouwingsperiode gebruiken om onszelf als groep én de leden als individu de kans te geven kwalitatief te laten groeien in datgeen waar we allemaal zoveel plezier uithalen: Musical. De Musicalclub wordt: Musical Academy!

Wat gaan we doen:

Met een gemotiveerde groep mensen gaan we het beste uit onszelf halen tijdens energieke repetities op de maandagavond. Daarvoor gaan we doelen stellen. Doelen die we als groep willen behalen, maar ook doelen die de leden voor zichzelf formuleren samen met het AT. Het stellen van deze doelen op individueel en gezamenlijk vlak en het behalen ervan wordt net zo’n belangrijk doel als het spelen van een show zelf. Sterker nog, de behaalde doelen en het daarbij behorende materiaal vormen de basis voor de show waarbij iedereen in zijn/haar kracht gezet wordt.

 • Verdieping

We werken multidisciplinair zodat iedereen allround wordt uitgedaagd en zoomen daarnaast in op het individu binnen elke discipline. Voor de groep gaan we uit van een flink aantal zeer uitdagende ensemblestukken uit grote bekende musicals die normaal niet tot amateurmateriaal behoren. Songs uit Wicked, Les Miserables, Matilda, The Greatest Showman, Frozen.. Etc. De solistische stukken komen vanuit de leden zelf of worden door ons aangereikt om een bepaald doel te halen. Vervolgens gebruiken we die stukken om de verdieping op te zoeken en de stukken vanuit alle disciplines te benaderen. Het materiaal dat aan bod komt tijdens de lessen wordt dus gebruikt om o.a. jou als zanger / speler / danser in het algemeen te versterken. De leerdoelen kunnen op individueel niveau dus heel klein of juist heel groot en uitgebreid zijn. De lessen worden natuurlijk gegeven door een professioneel team en diverse gastdocenten uit het musicalvak.

 • Verrijking

Naast de ‘gewone’ maandagavond sessies bieden we extraatjes in de vorm van uitjes, workshops en masterclasses. Een theaterbezoek, een masterclass Bob Fosse, Universal voice techniek of een bijzondere acteertechniek. Maar ook workshops zendermicrofoon (zang- en spreektechniek), naar behoefte van de leden. Wie weet wil je beter begrijpen wat licht doet of een kostuum, hoe het ontwerp van een decor tot stand komt, hoe het werkt om in een orkest een musical te begeleiden of hoe muziek/script wordt geschreven. Dit programma maken we dus ook op maat van de doelen en behoeften van de leden zelf en natuurlijk onze eigen visie op het musicalvak.

Daarnaast zijn er bij Koel natuurlijk extra lespakketten mogelijk: zangles/liedinterpretatie/spelles etc.

 • Sociaal

De verrijking zit voor ons ook in het sociale aspect van de academy. Het groepsgevoel. Na de repetitie even een borreltje drinken met elkaar in ons eigen clubhuis, een handje helpen bij kostuums of decor. We heten geen ‘club’ maar zijn het wel. Musical is een teamsport. De kwaliteit van een show wordt in grote mate bepaald door een goede sfeer in een fijne groep waarin iedereen zich veilig voelt en elkaar alles gunt.

 • Optreden

We creëren meerder keren per seizoen presentatiemomenten waar de leden kunnen laten zien waar ze staan in hun ontwikkeling. Optreden gebeurt meestal maar 1 keer per jaar. Hoe vaak heb je wel niet na afloop van een show; "Als we het nog één keer hadden kunnen doen.. dan was het nog beter geweest”. Door vaker ‘kleinere’ optredens te verzorgen leren we zoveel! Publiek dichtbij, publiek ver weg, publiek zichtbaar, publiek donker.. Met het nieuwe Koel concept ‘musical café’ willen we vaker optredens faciliteren in een relaxte sfeer waarbij de Musical Academy de optredens verzorgt en laat zien waar ze mee bezig zijn.

De 'eindshow' wordt een 'showcase'.

De showcase: Een homemade, fragmentarische collage-voorstelling bestaande uit groots, bekend musical materiaal dat we gebruiken om de vooraf gestelde (persoonlijke) doelen te behalen. Prachtige musical songs, waanzinnige ensemble stukken en komische, catchy scènes vormen de basis van deze showcase. Van origine is een showcase een optreden waarbij een bekende artiest of groep het beste materiaal laat zien aan belangstellende pers, scouts of booking agents. Dit concept is doorontwikkeld in een theatervorm waarin iedereen het beste kan laten zien dat hij of zij in huis heeft. Dit past zeer goed bij de visie van Koel en de Musical Academy. Een mooie kans om een uniek stukje van jezelf te laten zien en te laten zien dat je, als je samenwerkt, grote hoogte kunt bereiken.

Waar? 

Voor kleinere presentatiemomenten gaan we gebruik maken van onze eigen theaterzaal. Die biedt plaats aan 80 bezoekers. Voor de Showcase voorstelling(en) mikken we op een grotere locatie in de regio voor minimaal een paar honderd bezoekers.

Voor wie:

Mensen met ambitie om beter te worden als individu en willen bijdragen aan de kwaliteit van een groep. Mensen die willen samenwerken en durven leren van elkaar. Mensen die het leuk vinden om te spelen met acteurs van diverse leeftijden.

Geïnteresseerden kunnen een auditie doen. We gaan voor een maximale groepsgrootte van ongeveer 30 volwassenen. (Vanaf +/- 14 jaar).Talent class voor kids

Voor de jongste talenten (7 - 14 jaar) komt er de talentclass binnen de musical-tak bij Koel. Deze klas wordt samengesteld middels een auditie en is speciaal voor kids die hard willen werken aan hun eigen ontwikkeling en de groei als groep. Dit staat eigenlijk gelijk aan de doelstelling van de musical academy voor volwassenen. De kids werken op maandagmiddag aan uiteenlopend uniek materiaal dat vervolgens geïntegreerd wordt in de showcase. De kids zullen gaan werken aan stukken uit Matilda, Mary Poppins, Annie etc. De kids en de volwassenen gaan regelmatig samenwerken en repeteren, dit wordt opgenomen in het repetitieschema.

Ben je 14 of 15 jaar? Dan kijken we even welke groep het beste bij je zou passen.

Stadsschouwburg Velsen dicht? Wij zitten niet stil!

Gedurende de sluiting van Stadsschouwburg Velsen (tussen juli 2024 en september 2026) maken we met, voor en door de mensen van de Academy een grote eigen geschreven musical die we in de openingsperiode willen gaan spelen in de spiksplinternieuwe stadsschouwburg, het REX Cultuur Dok. 

Het team van Koel staat al langere tijd te springen om een eigen show te schrijven. Bij het schrijven van het script en de muziek zal rekening gehouden worden met de (ontwikkeling van) talenten van de leden van de Musical Academy. De denktank is al druk in de weer met thematiek en tunes. Het team heeft veel ervaring, schreef al eerder (musical) scripts, bewerkingen en one man shows, componeerde de muziek voor de succesvolle jubileumvoorstelling van de schouwburg  ‘Het Meisje Van Velsen’  en is verantwoordelijk voor meerdere uitverkochte zelfgemaakte shows in het theater.


Season 1:

Workshopdag maandag 1 juli (meld je aan via het proeflesformulier)

Kick off maandag 9 september 2024

Showcase weekend van 20 september 2025

Repetities maandag 19.30 - 22.00 uur (incl. pauze)

Talentclass kids maandag 16.00 - 17.30 uur

(Repetities op andere momenten, vakantiedagen, weekenddagen, uitjes en workshops worden aangegeven in het voorlopige repetitieschema. Deze volgt in de maand juni)


Inschrijven gratis proefles

Eline Schmidt

koel kids - koel girls - regisseur musicalclub - directie

Frédérique Sluyterman van Loo

zang - G.R.IJ.S. - drama

Andere interessante cursussen