Over Koel

Samenspel

Koel is een initiatief van ons, Velsenaren Koen van der Wel en Eline Schmidt. Met Koel hebben wij sinds de start in september 2017 duidelijke doelen: Goed, leuk, modern en betaalbaar cultuuronderwijs op school en in de vrije tijd. Voor iedereen in Velsen. 

Bij Koel draait het om samenspel. Een samenspel met kansen voor iedereen. Een samenspel waarin onderlinge verschillen geen rol meer spelen. Als je samen muziek maakt, toneel speelt of danst is iedereen gelijk. 

Een veilige omgeving

Elke dag zien wij wat voor geweldige effecten cultuuronderwijs kan hebben op mensen. Of het nou gaat om een kleuter die helemaal opbloeit tijdens muziekles, een puber die in een lastige fase wordt opgevangen door medeleerlingen of een oudere cursist die steun vindt in de theaterlessen na het verlies van een dierbare. Of het nou gaat om een 7 jarig meisje die trots wat eerste noten uit een blokfluit haalt, een gepensioneerde man die eindelijk z'n eerste drumles komt volgen, of een scholier die na hard werken wordt toegelaten tot het conservatorium. Bij Koel voelt iedereen zich veilig en thuis. Een warme fijne omgeving waarin iedereen op een eigen tempo bezig is met muziek, theater en dans. 

Trots!

Dat we deze omgeving met ons fijne team hebben weten te creĆ«eren maakt ons allemaal ontzettend trots. De blije gezichten die elke week door de gangen en lokalen lopen van het gebouw in Driehuis dat we zelf helemaal opgeknapt hebben, motiveren ons enorm om elke dag keihard te werken aan de mooie, veelzijdige organisatie die Koel inmiddels geworden is. 

Groei

In 2017 begonnen we met een handjevol leerlingen en een paar docenten in een lokaal in een basisschool in Velserbroek.

Onze inzet voor kwalitatief hoogwaardig en laagdrempelig cultuuronderwijs in Velsen leverde ons in 2018 de prestigieuze Kunst- en Cultuurprijs 'De Olifant' op. 

Sinds september 2018 huren we van de gemeente Velsen een gemeentelijk monument, waarin we 5 lesstudio's (waaronder een theaterzaal) realiseerden. Het pand kreeg de naam 'De 3Klank'. 

Sinds 2019 wordt Koel met muziekeducatiesubsidie ondersteund door de gemeente Velsen.

Nu, in 2021 hebben we meer dan 40 verschillende cursussen voor honderden leerlingen van alle leeftijden, gegeven door zo'n 23 docenten op 5 verschillende locaties in Velsen en Bloemendaal. Ook geven 6 andere docenten structureel en projectmatig muziek- en theaterlessen op allerlei scholen in Velsen. 

Kortom: Koel gaat als een speer! 

We kijken ernaar uit om ook jou te ontmoeten bij Koel!

Koen van der Wel en Eline Schmidt

Koel is lid van brancheorganisatie Cultuurconnectie.